Ez a recept több szempontból is nagyon jó. Egyrészt mézeskalács házikónak, másrészt pedig esküvőre kínálós szívnek. Eredetileg akitől kaptam, szíveket szokott csinálni. Lényeg az, hogy ez a legjobb mézes recept, amit valaha is próbáltam.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg méz
- 2,5 dkg margarin
Ezeket gőz fölött összeolvasztom.
Egy másik edénybe:
- 2 db egész tojás
- 5 dkg porcukor
- ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék ( ha belekeverjük a tésztába, az illatán lehet érezni, hogy ha már elég)
- 1 dkg szalakáli ( vagy más néven szalagáré)
Ezeket jól összekeverem, és hozzá dolgozom az olvasztott méz-margarin keveréket, utána belegyúrok 35 dkg lisztet. Nem kell megijedni, ragadni fog. Becsomagolom folpack-ba, és 24 óráig állni hagyom szobahőmérsékleten. Másnap olyan lesz az állaga, mint a gyurmának. Úgyhogy vége az agyonlisztezett, nyújtáskor leragadt rémálomnak. Kicsit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán már nyújthatjuk, és szaggathatjuk. 180 fokon sütjük. Időt nem tudok megadni, mert figyelni kell. Ha látjuk hogy a széle kezd szépen barnulni, akkor kivehetjük. Az enyém idén egy kicsit megégett, mert sütés közben a szomszéd aszonnyal beszélgettem. Na sebaj. Ha véletlenül megég, jön a máz, mely ápol és eltakar.
Máz: 1 tojás fehérjéhez annyi porcukrot teszünk, hogy méz sűrűségű legyen. ( Ez nagyon sok porcukrot jelent.) Nem kell felverni, csak keverni.
Ha szíveket szeretnénk készíteni, akkor először tojássárgáját keverjünk ki piros ételfestékkel, és ezzel kenjük le a sütiket, majd jöhet rá a máz. Mi is ezt a receptet használtuk két éve az esküvőnkön, mert szerettem volna én készíteni a kínálós szíveket.
Sablon a házikóhoz:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése