2018. március 21., szerda

Az Én fánkom


Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 2 dl tej + 0,5 dl ha szükséges
- egy csipet só
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. cukor
- 4 dkg élesztő











Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalót a vaj kivételével elkezdjük összegyúrni. Ha összeállt, fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. Lehet, hogy elég hozzá a 2 dl tej, de lehet hogy kell tenni hozzá még egy kicsit. Nem szabad a tésztának keménynek lennie, se túl lágynak.  Szép hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, duplájára kelesztjük kb. 45 perc alatt. Ha megkelt kiszaggatjuk, ismét letakarjuk 15 percre. Olajat melegítünk, annyit hogy a fánkok szépen tudjanak benne úszni. Dobjunk egy csipet tésztát az olajba, ha sisteregni kezd, felmelegedett. A tészta tetejébe ujjainkkal mélyedést formálunk, a mélyedéssel lefelé kerül az olajba. Fedőt teszünk rá, picit mérsékeljük a lángot, két-három percig sütjük. Levesszük a fedőt, megfordítjuk, a másik oldalát fedő nélkül barnára sütjük. Sajnos sütés közben játszani kell a láng nagyságával. Ne süljön túl lassan, mert megszívja magát az olajjal, ha túl gyorsan sül, megég kívül, belül nyers marad.
A képen látható fánk azért nem lett szalagos, mert szaggatás után nem kelesztettem. Ha gyorsabban szeretnék végezni, akkor nem kelesztem szaggatás után, ha ráérek hagyom pihenni, és szép szalagok is lesznek. De arra is figyeljünk, hogy kényelmesen elférjenek az olajban, ha szalagokat szeretnénk.
Lekvárral, simán porcukorral, csokiba mártva tálaljuk. Vagy ahogy épp kedvünk tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése